Min 70 årige rejsekammerat!

Alder betyder jo ingenting!

image1

Foto: Holst

Jeg oplever generelt, at mange mennesker fokuserer enormt meget på alder i forskellige henseender, hvor jeg selv undrer mig over, hvorfor det er vigtigt. Når jeg bliver spurgt om alder, sukker jeg lidt opgivende i mit stille sind, og tænker “aaand here we go…”

Det er ikke fordi der er noget galt i, at spørge. Slet ikke. Alder er et tal, som indikerer, hvor længe du har været til, og jeg er ikke bleg for, at stå ved, at jeg er 28 år gammel. Bum. Født i 1988, og kan derfor så småt huske verden fra engang i starten af 1990erne. Det er fint, at have en pejling om, hvor lang tid man har været med. Men grunden til, at jeg ofte ikke har lyst til, at fortælle min alder, er fordi jeg kan se, hvad det sætter gang i hos folk. Alle forhåndsindtrykkene rasler ned over dem, og så skal jeg bruge meget mere energi på, at forklare og evt. forsvare, hvem jeg er som person. Specielt fordi jeg måske ikke helt passer ind i det typiske billede på, hvad man skal have opnået i en alder af 28 i vores samfund = hus, mand, børn, uddannelse, fast stilling.

Lige nu har jeg ingen af delene. Lige nu, hvor jeg er i mit liv, tiltaler det mig heller ikke. Jeg vil gerne snart ramle ind i ham, drømmefyren, som der faktisk er en fremtid med. Men jeg skal ikke have børn endnu. Jeg er ikke nået dertil. Et hus tiltaler mig heller ikke. Spændende uddannelser og jobmuligheder? Ja da, og jeg er på vej! En van gør også! En van, som kan flytte mig, mit kamera og en kommende kæreste rundt på eventyr i verden? Ja tak! Men jeg er jo 28 år GAMMEL! Jeg er ikke 22 år, så skal jeg ikke til at videre? Skal hun aldrig have sig et ordentligt liv? Skal jeg ikke til at være realistisk og ansvarlig? Åh skræk og ve! Hun ved slet ikke, at hun går glip af det perfekte parcelhus LIGE nu! Der er sikkert tilbud på en havetraktor et eller andet sted? Og alle mændende på hendes alder, er jo begyndt at slå sig ned og få børn?? Hun dør som ensom kattedame!! – hvilket er endnu værre, når hun i virkeligheden ønsker sig en hund! Hvad skal det ikke ende med?

Misforstå mig ikke her. Der er ikke noget galt i, at ønske sig overstående ting. På et tidspunkt, når jeg højst sandsynligt også til et sted, hvor jeg gerne vil slå mig ned, stifte familie, have et hus og bo trygt og godt i tilværelsen. Men mine drømme er i en helt anden retning lige nu, så det lever jeg efter, og i den sammenhæng, er min alder uden betydning.

 

“Prøv at gæt, hvor gammel jeg er!”

De fleste kender den lille gætteleg, som skal foregå når man møder nye mennesker. Specielt i byen, og jeg mister hurtigt interessen. Kan vi ikke finde på en lidt sjovere leg, for jeg vil skyde dig til, at være mellem 72 og 103 uanset og jeg taber altid! Vi har så meget andet, at snakke om: drømme, interesser, hobbyer, historier, oplevelser, som ikke kan konkluderes ud fra alder.

Hvilket bringer mig over til betydningen af aldersforskel/jævnalder. En ting jeg heller ikke forstår. Hvad betyder det? Jeg er ikke helt med på, hvorfor det er så vigtigt, hvorfor det er så afgørende? Ikke i voksenlivet i hvert fald. Jeg skrev for nylig et indslag, om min rejsekammerat på 70. En kvinde jeg mødte på flyet, som på trods af hendes alder, kunne have været en af mine jævnaldrende veninder, bortset fra at hun vidste meget mere om mange flere ting, hvilket egentlig bare gjorde hende endnu mere spændende som menneske.

Samme gælder parforhold. Her betyder alder heller ikke noget i mine øjne. Om en fyr er ældre eller yngre, spiller jo faktisk ingen rolle, ved siden af, hvor man er i livet hver især og hvor man mødes. Hvis jeg møder en mand, som matcher min personlighed, kemien er der, vi er samme sted i livet, vil nogenlunde de samme ting og har de samme drømme fremadrettet, hvad betyder det så med alderen? Personligt er jeg ligeglad – det er jo ham det handler om, og jeg kunne aldrig drømme om, at dømme ham ude på grund af tallet! Mænd (og kvinder), kan vise sig, at være “umodne” i alle aldre!

 

Fordomme

Jeg kan nævne så mange eksempler på, hvor aldersbaserede forhåndsindtryk og fordomme skaber problemer for det enkelte menneske, og jeg synes det er så synd og til tider nedladende og respektløst, at dømme et menneske på noget så intetsigende. At du er 22 år, betyder ikke at du er ung, dum og umoden. At du er 30 år betyder ikke nødvendigvis, at du er voksen og ansvarlig. At du er 82, betyder ikke du er gammel, sur og kedelig. Lad nu være med at dømme ud fra et tal, og se med respekt og åbenhed på det menneske, du står overfor. Det er ikke sikkert, at den kvinde, som er 32 år, i fast forhold og bor i ejerlejlighed med en lille hund, med alle de rigtige kvalifikationer, som har søgt stillingen ved din virksomhed, har tænkt sig, at skulle have børn og på barsel inden for nærmeste fremtid (og hvis hun har, gør det hende så til dårligere arbejdskraft på sigt? Og hvad hvis manden tager barsel?) Det er heller ikke sikkert, at de gutter på 21 år, som gerne vil bo til leje hos dig, har tænkt sig, at feste hver weekend og totalskade lejligheden.

 

Verden er et spændende sted, fyldt med spændende og gode mennesker i alle aldre, former og farver, som man opdager, hvis man er åben for det. Hvis du tror det farvestrålende, friske, ungdomsliv, slutter når du rammer de 30 eller 40 år, så er det din egen skyld! Og dit eget valg! Det handler ikke om, hvad folk siger og mener og hvad normerne pådutter dig! Livet er præcis, hvad du gør det til og hvis du vil have det skal være farvestrålende, så gør du det farvestrålende! Uanset hvad du drømmer om og uanset hvilken alder du har! 3-2-1 GO!

En ny lille leg, som jeg vil opfordre dig til at afprøve: Næste gang du møder et nyt menneske, så prøv lige at se hvad der sker, hvis du undgår, at snakke om og bedømme dem på deres alder, og lyt til dem i stedet. Præcis, som du selv gerne vil, at folk lytter til og hører dig.

 

Du er ikke for gammel og det er ikke for sent! 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min 70 årige rejsekammerat!