At bo hjemme...

Overfølsom

img_1034

Foto: Holst

Med alt hvad der pludselig er sket, med høj overfølsomhed, har jeg været nødt til, at lægge min livsstil om ret drastisk. Jeg ved stadig ikke direkte, hvad der på virker mine udbrud af hverken nældefeber eller angiødem, men her er hvad jeg indtil videre har opdaget:

 • Vin
  Det skaber ikke udslettet, men får det til at blusse op eller gløde. Desuden kan det være histamindannende, som modarbejder mit indtag af antihistaminer. Så jeg holder mig nu helt fra vin og alkohol.
 • For sen sengetid
  Med overfølsomheden, er kroppen blevet ekstra sart og har i højere grad ekstrem brug for den hvile, man skal have om natten og under de processer der sker i kroppen om natten, skal jeg helst sove. Ellers har jeg det ekstra skidt dagen efter.
 • For hård sport
  Boldspil eller andet der giver slag på huden, får eksemet til ar blusse op og skaber hævelser i huden. Jeg kan godt svømme, og træne mildt.
 • Sol
  Det giver måske lidt sig selv, at direkte sol mod huden kan forårsage et udbrud. Solskoldning er absolut no-go og overopvarmning er også med til at få eksemet til at svulme op.
 • At plukke øjenbryn
  Eller i det hele taget knibe i huden er også med til, at skabe hævelse fandt jeg ud af. Jeg tog chancen for at finde den grænse også. Dagen efter var mine øjenlåg svulmet op. Skraber er ikke noget problem, så længe det er skånsomt. Mild peeling er også OK.

Det betyder så altså, at jeg skal passe lidt på med fester, da jeg hverken bør drikke alkohol eller komme for sent i seng. Men jeg kommer til, at leve sundt i det mindste, hvilket måske er ganske okay.

Lidt ked af det med sporten. Efter en dag på beachvvolley banen, var jeg helt smadret – bogstavelig talt. Mine håndled og underarme var fuldstændig hævet og ømme, som var jeg blevet banket med et baseballbat. Men det er jo overfølsomheden. Der skal ikke så meget til.

Mad har hidtil ikke umiddelbart vist sig, at have nogen effekt, men medicinen virker sløvende på mig, i den forstand, at binyrebarkhormonen svækker mine muskler, så markant, at det føles som om jeg skal starte forfra.

Det er svært at forholde sig til, at man pludselig bare er så overfølsom, at hvad der før var helt basale ting, pludselig kan være et problem. Folk lider med ting, der er meget værre. Dette er blot en snert af, hvad man kan lide af, men det er ikke desto mindre frustrerende, ikke helt at vide hvad man skal forholde sig til. Jeg bryder mig ikke om at være overfølsom. Jeg føler mig som en stakkels lille pjusket fugl, som har brækket en vinge. Jeg kan ikke flyve længere.

Jeg håber jeg snart finder en takt i det her, og kommer i bedring. Indtil videre vil jeg se lyst på det, og prøve at acceptere, at sådan er det nu, og leve efter det. Det er en god motivation til en sund livsstil i hvert fald. 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At bo hjemme...