My music wishlist

Danmarks Naturfredningsforening

I søndags havde Danmarks Naturfredningsforening stablet et arrangement på benene for at protestere imod Dansk Folkepartis lovforslag om, at fratage dem retten til selvstændigt, at kunne rejse fredningssager. Jeg var med på arrangementet i Botanisk Have her i Århus.

Det var lidt heldigt, at jeg fangede arrangementet. Jeg faldt over det på facebook lørdag i toget på vej mod Vejle, for at besøge min kusine. Jeg kom hjem til Århus sent om aftenen, og kom i tanke om det. Da jeg læste nærmere delte jeg opslaget/begivenheden med det samme, og meldte mig på.

Dagen efter stod jeg tidligt op, smuttede forbi Fru Nielsens bageri (elsker at Trøjborg emmer af en anden tid!) og gik ned gennem de meget stille søndagstrætte århusianske gader, gennem Øgadekvarteret ned til Botanisk Have med morgenmusik i ørene, kaffe i den ene vantebeklædte hånd og en bolle i den anden.

Sikke et perfekt vejr, at bakke op om den danske natur. Solen skinnede, det var frostgrader, så hele Botanisk Have glimtede hvidt og luften var knivskarp. Bækken og søerne var tilfrosset, bortset fra enkle steder, hvor solstrålerne allerede havde givet ænderne og mågerne en del af vandet tilbage.

Eventet foregik ved amfiteatret, hvor en flok mennesker, tætpakket i flere lag tykt vintertøj, stod samlet omkring talerne. Viceborgmesteren Camilla Fabricius og formand i Danmarks Naturfredningsforening Århus, Sebastian Jonshøj, var nogle af de talende, mens to unge gutter freestylede og beatboxede deres pointer med hjælp fra publikum – hvilket var ret fedt! Særligt Sebastians tale var helt fantastisk, da han skar lige til benet, men også rørende, fordi det fik mig til at tænke på, hvordan i alverden det overhovedet kunne være på tale med denne her debat? Det slog mig, at det skuffede mig, at man overhovedet kunne finde på, at komme med et lovforslag som dette.

Jeg er selv meget naturglad. Det har jeg altid været. Min familie har taget mig meget med ud i naturen. Både i kano, kajak, på vandreture, motorcykelture, strandture, skovture osv. Vi er altid kommet meget i naturen og har værnet meget om den danske natur. Både min far og jeg var spejdere og hjemme har vi også kreeret en lille natur oase med træer nok til, at man som barn vil sige, at vi har en skov (7 grantræer er en skov når man er 6 år gammel!), adskillige velbenyttede bålpladser, alverdens bede, solpladser, køkkenhaver, frugttræer og et par søer. Den ene sø med bro og bed, har jeg faktisk designet i en alder af 8-10 år (og jeg var meget stolt, da mine forældre faktisk anlagde min tegning. Nu hvor de ikke var gået med til den brede flod der skulle sno sig gennem haven, som jeg havde foreslået nogle år tidligere, var en lille sø det næstbedste. Den kunne ikke have en stor kinesisk pavillon og en sejlbåd, og jeg kunne ikke skøjte op og ned af den om vinteren, som jeg ville have gjort på floden, men den havde en lille bro og et fuglehus, så alt var godt). Jeg havde også min egen lille have, med planter som jeg kunne passe (og klippe “hår” på når jeg fra tid til anden skulle lege frisør! Mja… Det er ikke helt sådan man passer planter!)

Men det er det der gør ondt, når der er tale om at fjerne den selvstændige fredningsret. Danmarks Naturfredningsforening ved, hvad der er godt for naturen. De giver naturen en stemme, som ikke afhænger af noget parti, og af nogen politiker. Det lytter til naturen. Det må man ikke tage fra dem.

Tænk engang, hvis der kom en til magten, som ville bygge hoteller op og ned af de danske kyster? Maje hele landskabet ned, for at bygge store betonklodser ned til vandet, som kun en lille procentdel ville få glæde af? Man ville ikke længere måtte færdes i fællesskab på stranden med en god gammeldags picnickurv eller en beachvolleyball. Alt ville handle om kapital, og man skulle købe mad på hotellets restauranter og sidde pænt ved et bord tæt opad andre mennesker, i stedet for frit på et tæppe i det bløde sand. Med mindre man ikke havde råd til at komme på restaurant, så må man slet ikke komme ind på stranden.

Jeg har været ved Garda søen i Italien. Det er virkelig nederen. Du kan nærmest ikke færdes ved søen på grund af bygninger og private grunde. Naturen bliver fuldstændig majet ned af mennesker. Jeg begriber det ikke. Og det synes vi er en god idé? Hvem har også brug for ilt anyways!

Et sted som Botanisk Have, som de fleste af dem jeg kender her i Århus ELSKER, står faktisk fredeligt som det er nu, bl.a. på grund af Danmarks Naturfredningforening. Havde kommunen bare kunne bestemme, skulle der ikke ret meget mere end en enkelt “forkert” person til at beslutte, at halvdelen måske skulle laves til parkeringspladser (til endnu flere biler!!!) eller beboelse.

Jeg håber inderligt, at lovforslaget bliver pakket pænt sammen igen, og egentlig også, at det aldrig kommer på tale igen. Jeg var i hvert fald meget bevæget og urolig, da jeg gik hjem fra mødet gennem den frostklare og glitrende park. På den anden side ramte det en nerve, som fik mig til at tænke, at jeg vil gøre endnu mere for at værne om den natur vi har tilbage i Danmark – og i verden for den sags skyld.

Holst

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

My music wishlist