Efterårsnyheder og nye eventyr! // Fall news and new adventures! 🍂

Hjemmelavet havremælk uden spild // Homemade zero waste oat milk 🌾

homemade oat milk, hjemmelavet havremælk
English below.

Jeg har i et stykke tid købt soyamælk. For noget tid siden skiftede jeg til havremælk i stedet, da det er mere miljøvenligt, fordi det er en af de ting vi producerer lokalt i Europa – og i Danmark. Hvilket betyder der ikke er grund til, at bruge transport og ressourcer på at få soya, når man kan få havre lige her.

Nu er jeg så nået til et punkt, hvor jeg laver min egen havremælk. Jeg bruger mine hjemmesyede madposer til at handle havre emballagefrit, og køber det i en forretning i Århus, når jeg alligevel skal ind til byen. Jeg bruger gode gammeldaws mælkeflasker til at opbevare min mælk, og jeg bruger min bivoks indpakning som låg. Ikke det mindste brug af engangs emballage eller indpakning i denne proces.

Man kan naturligvis også bruge almindelige havregryn fra supermarkedet, på præcis samme måde. ☺

 

Det eneste jeg bruger til produktionen til cirka en liter er:

 • En skål eller en kande
 • En si
 • Et viskestykke eller et stykke stof
 • En blender
 • Tip: hvis du vil lave en hurtig omgang havremælk og har en stempelkande, kan du bruge denne i stedet for de ovenstående ting.

 

Ingredienser:

 • 100 g havregryn
 • 1 liter koldt vand
 • 1/2 teskefuld fint salt

 

Den gammeldags metode (se evt. billeder herunder):

Først vejer jeg 100 g. havregryn i en kande. Dernæst tilføjer jeg en liter vand til kanden og blander det med salt. (Tip: hvis du skal vente på, at vandet fra hanen bliver koldt, så sæt en vandekande under hanen og brug det lunkne vand til at vande blomster.)

Så dækker jeg kanden til (med bivoks-indpakning, eller en tallerken), og stiller den i køleskabet i en times tid for, at opløse havren i vandet. Man kan sagtens lade det stå natten over også, og lave det om morgenen. Jeg plejer gerne lade det stå natten over. Det synes jeg giver det bedste resultat.

Dernæst hælder jeg blandingen i en blender, og blender det hele i et par minutter. Jeg lægger en si på den samme kande som jeg brugte til iblødsætningen, og lægger et viskestykke i sien og så hælder jeg ellers bare mælken ned gennem stoffet og gennem sien for at si havrerester fra væsken. Jeg brugte mine hjemmelavede køkken klude, da jeg foretrækker at separere viskestykker til mad fra de viskestykker vi bruger til at vaske op.

Så presser jeg væsken igennem stoffet og lader det løbe igennem sien ned i kanden. Når jeg har siet det hele, hælder jeg mælken på mine flasker. Man kan også bruge kanden eller noget helt andet til opbevaring, så længe flaskerne kan lukkes til. Jeg foretrækker flaskerne, da de er lettest at have i køleskabslågen, og lettest at kontrollere, når man fra tid til anden skal ryste dem. Særligt med lågene på. Mælken vil danne bundfald med tiden, når den står stille, så det skal lige rystes lidt inden brug.

Havreresterne, som du har sorteret fra, kan sagtens bruges i brød eller boller, eller du kan tilføje det til pandekager eller havrekager. Der er mange bedre muligheder, end bare at spilde det ved at smide det ud. Det fejler ikke noget. Det er stadig mad.

Fordelen ved at lave havremælk selv er, at det for det første er utrolig billigt sammenlignet med det man køber i butikkerne. Derudover er det desuden miljøvenligt, da man undgår en del ressourcer. Hvis man ikke har tid til at stå med det selv, så laver Naturli’ en rigtig god og økologisk havremælk, som kan købes på pant-flasker. Det er et ret godt alternativ.

Længere nede på siden finder du den hurtige metode, stempelkande metoden. Hop ned under den engelske beskrivelse. 😉

English version.

I have been buying soy milk for a while. Some time ago , I switched to buying oat milk instead, since it is more eco-friendly, because oat is one of the things we produce locally in Europe – and in Denmark. Which means there is no need to use transport getting soy, when you can get oats from here.

Now, I have started making my own oat milk. I use my home sewed foodbags to shop the oats packing free, at a shop here in Aarhus. I use oldschool glas milk bottles to store the milk, and I use my beeswax wrapping as lids. No single use packing or wrapping what so ever.

 

All I need for the production of about 1 liter is:

 • A bowl or can
 • A sieve
 • A kitchen towel
 • A blender
 • Tip: if you have a cafetiere, you can use this instead of the above.

 

Ingredients:

 • 100 g oats
 • 1 liter cold water
 • 1/2 teaspoon salt

 

The old-fashioned way (pictures below):

First I measure 100g of oats into the can. (I so badly want an oldfashioned kitchen-weight, but for now I use this digital one.)

Then I add 1 liter of cold water to the can, and mix it with salt. (Tip: if you have to let the water run to get cold, put a watering can under the faucet, and use the lukewarm water for your flowers and plants instead of nothing.)

Then I cover the can (with my beeswax-wrapping, you can also use a plate for a lid), and put it in the fridge for an hour or so to let the oats soak the water. You can easily leave it overnight, and make it the next morning.

After a while, I put the mix in a blender, and blend it for a couple of minutes. Put the sieve on the top of the can or bowl you used in the fridge, and add a kitchentowel inside of the sieve, and then pour the milk against it to sieve the left over oats from the liquid. I used my homemade kitchen towels, since I prefer to separate the towels for dishwashing and those for food.

Then I simply squeeze the liquid through the towel and let it run through the sieve into the can. When I have sieved it all, I pour the milk into my glasbottles. It could also stay in the can, but I find the bottles easier to store in the refrigerator door, and easier to control, while shaking it from time to time. Especially with the lids. The milk will eventually part a bit, after have been standing still for a while, so it needs to be shaken before use.

The leftover oats you can easily add to bread or buns, or you can add it to pancakes or oatmealcookies. Lots of good possibilities instead of wasting it. There is nothing wrong with it. It is still food and fibres.

 

homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk hjemmelavet havremælk, homemade oat milk hjemmelavet havremælk, homamade oat milk hjemmelavet havremælk, homemade oat milk homemade oat milk, hjemmelavet havremælk homemade oatmilk, hjemmelavet havremælk havremælk oat milk havremælk, oatmilk havre, oats

Stempelkande-metoden:

Hvis du allerede har en stempelkande i dit køkken er der en super nem og hurtig måde at bruge den til hjemmelavet havremælk. Efter havren har stået i blød, kan du i stedet for at putte det i blenderen, putte det i stempelkanden, og stemple det, ligesom når du stempler kaffe, og det klarer siningen for dig. Resterne er så hele havregryn, som sagtens kan komme i brød, boller, pandekager, småkager eller din gode gamle havregrød. Hvis du blender mælken inden, klarer stempelkanden ikke siningen, og havreresterne ryger med i mælken. Det er den hurtige måde, men for at undgå det største spild, er den gammeldags metode bedst.

 

The cafetiere way:

If you already have a cafetiere in you kitchen, there is a easy-peasy smart way to use this for homemade oat milk. After the oats have been soaking the water, instead of poring the mix in a blender, you just pour it in a cafetiere, and then you push it down, like you do with coffee, and it does the job. It will leave you with whole oats, since if you blend the oats, it will not work properly, because the filter can not sort them out. But you can still put the oats to good use in bread, buns, pancakes, cookies or your good old oatmeal breakfast.

havremælk i stempelkande, oatmilk in cafetiere

Det var det. Hjemmelavet havremælk, nemt, antispild, rent, økologisk og virkelig billigt!

And there you have it. Homemade oat milk, easy, zero-waste, clean, organic and really cheap!

hjemmelavet havremælk i kaffe, homemade oatmilk in coffee

Holst

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Efterårsnyheder og nye eventyr! // Fall news and new adventures! 🍂