The Swedish House: Min spisestue // My dining room 🍽

Pleje af træ redskaber // Care of wooden tools 🌱

wooden kitchen tools, træredskaber, hørfrøolie, flaxseed oil

English below.

Jeg ELSKER træ! Det er noget af det smukkeste og hyggeligste, og ikke mindst vigtigste vi har! Både at være iblandt træer i skoven, at få ilt fra dem, at plante dem i haven og se dem gro og at have i sit hjem til både redskaber og møbler. Og det er ret nemt og billigt at pleje det, så det kan holde i meget lang tid. Her er hvordan jeg gør.

En af grundene til, at træ er så fantastisk er, at med den rette pleje, kan det både holde og se godt ud i meget lang tid. Som i MEGET lang tid. I den tid, behøver du ikke købe nyt. Derfor er det også en god investering. Dernæst kommer, at det ofte er økologisk og naturligt (medmindre det er behandlet med giftige kemikalier, vigtigt at holde øje med!), og det giver dit hjem et godt, autentisk og en smule eksklusivt look. I et økologisk perspektiv; hvis du køber noget som er lavet af træ, er det en naturlig ressource du bruger, men hvis du får det til at holde i mange år, behandler det med et naturligt økologisk produkt og til slut når det virkelig ikke kan mere, smider det direkte på komposten, vil det blot blive nedbrudt til ren økologisk jord. Men det kommer til at tage laaaaang tid inden det bliver nødvendigt at smide det ud. Særligt hvis du plejer det godt, og i mellemtiden, kan der nås at plante mange nye træer. Tænk på alle de helt fantastiske møbler du kan finde både fra designere, snedkere og i genbrugsbutikker, som er lavet af træ. Nogle af dem er flere årtier gamle – nogle gange århundrede! Bare tænk på mit spisebord – det er ikke utænkeligt det er fra 1800-tallet, still standing strong! Det er godt design!

Men hvad gør man så for at behandle sine træredskaber godt og økologisk? Ofte er svaret ganske enkelt: olie! I nogle tilfælde vil en smule sandpapir være nødvendigt også.

 

 

Træ-redskaber:

For en uges tid siden, gav jeg mine træredskaber en god behandling med sandpapir og økologisk hørfrøolie.

Både træskeer, sæbeskåle, vuggekniv, skærebrætter, piskeris og et par tøjklemmer (som jeg egentlig ikke kan anbefale man giver olie. Det var en test, men det er for risikabelt, da det kan ende på dit tøj!).

  1. Først brugte jeg noget sandpapir til at slibe overfalden og fjerne alle pletter og skjolder så godt som muligt. Det kan undgåes ved, at være ude i god tid med behandlingen. Når en træske er for “tør” og for rå f.eks., har den let ved at opsuge farve fra maden, fx. tomat, som efterlader skjolder.
  2. Dernæst fjernede jeg omhyggeligt alt puds, støv og snavs fra overfladen med en tør klud.
  3. Til sidst brugte jeg en gammel stofklud/-serviet, hældte lidt olie ad gangen på træoverfladen (eller kluden hvis det er nemmere), og gnubbede/masserede det i cirkulære bevægelser ind i træet til det fyldte hele overfladen. Det er ok, hvis det er lige til den gode side. Træet absorberer en del af olien, så der skal være lidt at tage af.
  4. Dernæst efterlod jeg det natten over, for så til slut, at tørre overskydende olie væk dagen efter med varmt vand.

 

Et voila! Så har du lige købt en længere levetid til dine træredskaber. Grunden til jeg brugte økologisk hørfrøolie, som sædvanligvis er meningen der skal bruges til madlavning er til dels, at det er økologisk, men også, at hvis det er noget der er lavet til at skulle spises, skulle det være mere end sikkert at bruge på fx. skærebrætter og træskeer. På den måde sikrer man, at man ikke tværer en masse skadelige kemikalier ud over redskaber som senere skal i forbindelse med mad.

Køkkenbord:

Det er ikke en katastrofe hvis der kommer olie på køkkenbordet heller – særligt ikke hvis det også er lavet af træ. Tværtimod! Det samme gælder nemlig for bordet. Indimellem, når jeg færdig i køkkenet om aftenen, fjerner jeg alle tingene fra bordet og bruger min “olie serviet” til at gnubbe hele overfladen ind i økologisk olivenolie. På den måde bliver bordet mere resistent, vand afvisende og ser super lækkert ud. Jeg lader det stå natten over, og tørrer det over med en våd klud dagen efter. Kun med vand, ikke sulfo, da det er meget fedtopløseligt og tørrer træet ud. Så hellere bruge en naturlig sæbe til træoverflader som f.eks. Savon d’ Marseille (med f.eks. oliven, ikke palmeoliebaseret!) eller brun sæbe.

Børster:

For nyligt købte jeg en toiletbørste og en opvaskebørste i træ. Det første jeg gjorde var at give dem begge en god omgang olivenolie og lod træet suge det til sig. På den måde forebygger jeg at træet sprækker og får skjolder fra farve og snavs.

 

Når du generelt bruger olie som er økologisk, og som du også bruger i maden, kan du være sikker på at du ikke skal bekymre dig om giftige kemikalier på din hud eller ind maden. En ekstra bonus er at du kan leve mere simpelt, da du blot behøver en flaske med fx. økologisk olivenolie til både hudpleje, madlavning og træpleje i stedet for ti ting til hver. Der er ingen grund til at bruge den ekstra plads og de ekstra penge. Du skal dog passe på olien ikke kommer på dit tøj! Stof og olie er ikke det bedste match. Det går meget bedre med træ. 😉

Det var det. Simpelt som så. Det her er umiddelbart kun til træredskaber. Træmøbler er en anden sag. Olierne, både økologisk hørfrøolie og olivenolie kan fås i danske supermarkeder. Denne her er købt i Bilka, men de har den også hos Coop, hvor jeg handler normalt.

Man kan købe træredskaber mange steder, både zero-waste shops, økologiske supermarkeder og grønne forretninger generelt. Man kan også finde dem hos hyggelige gårdbutikker og museer, hvilket er mit foretrukne sted at købe dem, da det er en ret hyggelig købsoplevelse. Her er en liste over danske steder jeg kigger, når jeg kigger efter træredskaber:

Den Gamle By, Aarhus

Eriksminde Gaardbutik, online

Økovejen, online

Mio Bio, online

Coop, Kvickly, Super Brugsen og online

Laurentius, Skagen

Wood To You, online

wooden kitchen tools, træredskaber flaxseed oil, hørfrøolie wooden soap dish, sæbeskål i træ sandpapir, sandpaper, wooden kitchen tools, træredskaber wooden kitchen tools, træredskaber wooden kitchen tools, træredskaber, hørfrøolie, flaxseed oil wooden kitchen tools, træredskaber kitchencloth, oil, køkkenklud, olie
English.

I LOVE wood! It is some of the most beautiful and cozy thing, and none the least most important! Both to be around in the forrest, to plant in your garden and watch it grow, and to have in your home for both tools and furniture. And it is quite easy and cheap to take care of as well, so it can last for a very long time. Here is how I do.

One of the reasons, that wood is so great, is because that with the right care, it can last and look good for a long time. In that time, you do not need to buy new. Therefore it is also a good investment. Next comes that it often is organic and natural (unless it is treated with some poison chemicals), and it gives your home a good, authentic and often rather exclusive look. In an eco-friendly perspective, if you buy something made of wood, and take care of it to make it last for as long as possible, treat it with an organic product and then in the end throw it in the compost… It will just turn to pure organic soil. But it will take a loooong time before it needs to be thrown away, and especially if you treat it well. Think of all the amazing furniture you can buy from both designers and in secondhand shops made from wood. It is sometimes several decades old – sometimes centuries! Just think about my dining room table – still standing strong! Think of all the money and ressources saved on that account for several generations in my family! That is great design! So, what to do to treat it well and eco-friendly? Most of the times the answer is: oil! In some cases you might also need a bit of sandpaper.

 

 

Wooden tools:

Just a week ago, I gave my wooden tools a good treat using sandpaper and organic flaxseed oil.

Both wooden spoons, soap dishes, cradle knife, cutting boards, whip and some clothespins (which I can actually not recommend. It was a test, but it is risky, since the oil, can end up on your clothes!).

 

  1. First I used some sandpaper to grind the surface and remove stings and spots; when a wooden spoon f.ex. is not treated, it may suck in color from food, like tomato. Therefor it leaves stings and spots, which most likely can be removed by grinding it with sandpaper. If you treat you wooden tool well from the beginning, you save the work.
  2. Then I carefully dried it of removing the dust and dirt with a dry cloth.
  3. I finally used organic flaxseed oil on an old fabric-napkin to rub/massage into the wood and cover all of the surface.
  4. Then I simply just left it to suck up as much oil as it could. I usually leave it overnight, and the next day I wash of the remains of oil left on the surface in water and leave it to dry. Et voila! You just bought your tools a longer lifetime.

The reason I use organic flaxseed oil, which it usually meant for cooking, is that simple reason, that it is organic, and if it can can be eaten, it should be more than safe to add on your chopping board, kitchenspoons ect.

 

Kitchen table:

It is not catastrophic to get oil on the kitchen table – especially if it is made of wood. Because actually the same goes for the table. Sometimes, when I am all done in the kitchen at night, I remove all the stuff I have on the table, take my “oil-napkin”, and rub the whole surface with organic olive-oil. In that way, the table gets more resistant, repellant and it looks super neat. The next day, I simply dry it off with a wet cloth. Only with water, not sulfo, since it is very fat-soluble, and therefor dries out the wood. Better to an organic soap for wooden surfaces – like Savon d’ Marseille (with fx. olives, not palmoil-based!) or brown soap.

 

Brushes:

I recently bought a toiletbrush and a dish-brush made from wood. The first thing I did, was to give both of the a good amount of organic olive-oil and let the wood soak it up. Then I prevent the wood from cracking and suck up color and dirt and get stains.

 

When you use oil, which is organic, and which you also use in your food, you are absolutely sure, that you do not need to worry about getting poisonous chemicals on your skin or in your food. It is as safe as it can be. Another thing: you can live more simple, since you only need a bottle of fx. olive oil for both skincare, food and woodcare instead of ten bottles for each thing. No need to take up that extra space. You have to take care, that the oil, does not get on your clothes though! Fabric and oil is not a good match. It goes way better with wood. 😉

So there you go. Easy as that. I usually look for old wooden tools in authentic shops like fx. the danish farm-shop Eriksminde. But also Den Gamle By in Aarhus have some authentic stuff like clay-bowls, wooden tools and knitted clothes.

 

This post contains affiliate-links from my partnership with partner-ads.

Holst

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

The Swedish House: Min spisestue // My dining room 🍽