Istanbul

Blondie alene i Istanbuls gader

img_7442

Photo: ByHolst

Dette blogindlæg kommer til at handle om det, at være helt alene pige i Istanbuls gader. Og ikke bare pige, men hvid, lyshåret, grønøjet, kristen og dansker. Alt i alt både eksotisk, men også fremmed og anderledes.

Jeg kunne have været hunderæd og bekymret, for at tage afsted. Jeg kunne have været endnu mere ræd for, at daffe rundt alene. Hvis jeg havde set for mange nyheder, eller lyttet til folks snakken, var jeg sikkert ikke være taget afsted af frygt for, at ende i krig, terror, overgreb eller lignende. Det havde været synd!

Folk kiggede på mig, for jeg var anderledes. Både i mit udseende, mit tøj og mit kropssprog. Mændende især, var helt oppe at ringe. I deres verden, var jeg noget af det smukkeste de nogen sinde har set. Men ikke en eneste gang følte jeg mig utryg. De stirrede efter mig, indimellem fløjtede de og hujede, men de var mest af alt glade, smilende og begejstrede. Ikke en gang oplevede jeg nogen, som ville mig noget ondt eller opførte sig ondt eller ulækkert (hvis man kan kalde det dét).

Ja, tyrkiske mænd er en smule pågående og ret målrettede, når der er noget de vil have, og så bliver de ret hurtigt forelskede. Jeg oplevede et par stykker blive decideret jaloux, når jeg sagde, at jeg var optaget. Men får du sagt nej på den rigtige måde (du skal mene det), eller ganske enkelt fortæller dem ret bestemt, at du er optaget, så respekterer de det også. De vil prøve at fedte sig ind, men de holder afstand. Det var min oplevelse i hvert fald, men jeg var også klar og selvsikker i min udtale. Venlig, men skarp.

Det samme gælder sådan set sælgere dernede, for de kan være ligeså pågående. En tæppesælger fortalte mig, at en tyrker stopper ikke, før handlen er fuldført. Giver du dem et lille hint om, at der er noget du er interesseret i, så er der ingen vej tilbage. Det kommer jeg ind på i et andet blogindlæg.

Jeg tror en af grundende til, at det er gået så smertefrit bl.a. er at jeg har udstrålet selvsikkerhed, tryghed og været målrettet. En dag brugte jeg hele aftenen på at spurte rundt med min kamerastativ og mit kamera, efter mørkets frembrud, for at få nogle aftenbilleder. Jeg stod i centrum foran Hagia Sophia, med mit dyre stativ og mit spejlrefleks i en park fyldt med mennesker og tog billeder af springvandet, uden overhovedet at ænse verden omkring mig. Jeg var i min egen verden. Det er muligt, at hvis jeg havde søgt øjenkontakt med nogen, at folk havde taget kontakt med mig, men jeg var meget koncentreret.

Man skal tage sine forholdsregler. Man skal ikke klæde sig for nedringet eller udfordrende. Det er ikke smart, og det er ikke i orden. Man skal respektere deres kultur. Derudover skal man være sikker på, at kunne finde vej og komme i kontakt med folk, som jeg også skrev her. Hvis man føler sig tryg og sikker i det man er i, udstråler man det også. Som om man hører hjemme. Jeg følte mig hjemme i Istanbul og var ikke bange. Det var lige før jeg følte mig mere tryg i Istanbul end jeg ville have gjort i København. Muligvis fordi tyrkerne ikke er så bange som danskere og de er meget hjælpsomme. Havde nogen ville gøre mig fortræd, har jeg på fornemmelsen, at der i højere grad ville være flere som ikke ville være bange for at træde til og hjælpe.

Det er i det hele taget en helt fantastisk oplevelse, at kunne gebærde sig rundt på egen hånd og være uafhængig af at have bodyguards på slæb hele tiden. Det er en frihed, at du ikke er afhængig af andre til at skulle følge dig rundt i din færden og på dine eventyr. Om det gælder små dagligdagsting som en tur i biffen, eller de større ting som rejser og aktiviteter. Afsted med dig. Det skal ikke holde dig tilbage fra dine ønsker, at andre ikke vil det samme som du vil. Pas på dig selv, tag dine forholdsregler, som gør at du kan føle dig tryg, og så kast dig ud i det. The world is waiting dear.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Istanbul